Domácí housky

Pletené slané housky upečené dozlatova, posypané solí a kmínem nebo mákem či sezamem.

 

Autor ReceptyOnLine.cz

Doba přípravy 40 minut + doba kynutí

Ingredience

 

500 g polohrubé mouky
60 g sádla
20 g droždí
1/4 l mléka
1 lžička cukru
2 ks žloutky
1 ks vejce
  sůl
  mák nebo sůl
  kmín (sezam)
  ztužený tuk na plech

 

 

Postup

 

1. Mouku prosejeme do mísy, utvoříme důlek, vložíme rozdrcené droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a lžičkou promícháme s trochou mouky
2. Kvásek necháme na teplém místě vzejít
3. Přidáme žloutky, rozehřátý a prochladlý tuk a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto
4. Necháme vykynout
5. Těsto rozdělíme asi na 30 stejných dílků a každý dílek na ti stejně velké kousky
6. Z každého kousku vyválíme pramínek a vždy ze tří spleteme houstičku
7. Klademe je na pomaštěný plech, necháme vykynout, potom je pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a mákem nebo solí a kmínem, případně sezamem
8. Upečeme, při teplotě kolem 170 °C, dozlatova

 

Další recepty najdete na http://www.receptyonline.cz/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz