Kapr na černo
Tento starý pražský recept se připravuje u nás v rodině již odjakživa. Během posledních sta let prošel hned několika úpravami. Tou poslední bylo vyřazení rybí krve, a to, jak jistě správně hádáte, kvůli něžnému pohlaví, ve kterém představa této přísady vy
Doba přípravy 60 minut
Ingredience
| 2,5 kg | čerstvého kapra |
| 0,2 kg | mrkve |
| 0,1 kg | petržele |
| 0,1 kg | celeru |
| 0,1 kg | cibule |
| 0,1 kg | švestkových povidel |
| 120 g | perníku na vaření |
| 1 lžíce | octa |
| 0,5 l | piva |
| 0,1 l | rybího vývaru |
| kůra z 1 ks citrónu | |
| sušené švestky, rozinky, mandle, vlašské ořechy | |
| nové koření, čerstvý tymián, celý pepř, bobkový list | |
| sůl |
Postup
1. Kapra vykucháme, zbavíme šupin, důkladně omyjeme, naporcujeme a nasolíme
2. Na rozpáleném tuku orestujeme na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, když je zelenina zlato-hnědá můžeme přidat scezenou rybí krev, lžíci octa, všechna koření a rybí vývar v takovém množství, aby byl kapr tekutinou celý zakrytý, kapra v omáčce vaříme asi 15 - 20 minut a pak jej vyjmeme
3. K dokončení omáčky stačí přidat sušené švestky, rozinky, mandle, ořechy, v pivě namočený perník a strouhanou kůru z jednoho citronu (pro gourmety doporučuji přidat asi 3 dcl červeného vína a omáčku dalších 30 min zvolna povařit)
4. Omáčku je nutné důkladně propasírovat, ovšem až po vyndání všech sušených plodů, které chceme zachovat v původním tvaru a následně do omáčky vrátit jako vložku.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz
