Bourguignon

Bourguignon (čti burgiňon) je tradiční francouzský pokrm hodně podobný našemu guláši.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 220 minut +doba marinování

Ingredience

 

750 g hovězího masa zadního
100 g žampionů
50 g másla
350 ml červeného suchého vína
1 svazek petrželky, tymiánu, bobkového listu a rozmarýnu
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce rajského protlaku
1 lžíce hladké mouky
3 ks stroužky česneku
2 ks mrkve
2 ks cibule
  několik kuliček černého pepře
  hovězí vývar dle potřeby
  sůl

 

 

Postup

 

1. Maso nakrájené na menší kostky promícháme v míse s cibulí nakrájenou nahrubo, mrkví nakrájenou na kolečka a plátky česneku, zalijeme červeným vínem, přidáme svazek bylin a necháme přes noc v lednici marinovat
2. Druhý den maso scedíme, bylinky vyndáme a spolu s marinádou uschováme na pozdější použití
3. V širším hrnci se silnější stěnou rozehřejeme, na kterém zprudka osmahneme okapané maso a zeleninu, směs stále mícháme, zabráníme tak jejímu dušení
4. Pokrm osolíme a okořeníme pepřem, přilijeme marinádu, vhodíme bylinky a na půlky nakrájené žampiony, zaklopené dusíme na mírném zdroji tepla, pozvolna, tak 3 hodiny, směs podle potřeby podléváme teplým hovězím vývarem
5. Povolené máslo dáme do menší mističky, přidáme k němu mouku a prsty třeme dohladka, z máslové směsi vytvoříme dvě menší kuličky a těmi zahustíme bourguignon v momentě, kdy bude maso měkké
6. V této fázi pokrm ochutíme protlakem a ještě krátce povaříme.

Doporučení:
Bourguignon servírujeme s různě upravenými brambory, těstovinami nebo jen čerstvou bagetou.

Poznámka:
Existuje mnoho variací na tento recept, Francouzi do Bourguignonu přidávají i olivy, další kořenovou zeleninu, pravé hříbky ...

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení