Čokoládové briošky bez ořechu

Recept pro alergiky na ořechy, ale i pro všechny, co milují dobré sladké mlsání. Skvělé jsou především na snídani spolu s čerstvou kávou, nebo horkou čokoládou.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 45 minut + doba vychladnutí a kynutí

Ingredience

 

225 g polohrubé mouky + trochu na pomoučení
85 g chlazeného másla
105 ml mléka
2 lžičky rychle působícího sušeného droždí
2 lžičky moučkového cukru
1 lžička soli
1 ks rozšlehaného vejce
  rostlinný neořechový olej na vymazání
  Na dokončení:
24 ks čtverečků čokolády bez ořechů a zvláštní příchuti
1 ks vejce
1 lžička krystalového cukru
  moučkový cukr na posypání

 

 

Postup

 

1. Nejlépe v nádobě kuchyňského robotu smícháme mouku se solí a cukrem, použijeme nástavec na hnětení těsta, přidáme droždí
2. Tak 15 g másla rozehřejeme na pánvičce, odstavíme ze zdroje tepla, přidáme mléko, zamícháme a do teplé směsi vmícháme rozšlehané vejce, směs přidáme k moučné směsi a spustíme rorbota, aby vytvořil klasické pružné těsto
3. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, zpracujeme rukama, až bude dokonale hladké, pak z něho poprášeným válečkem vyválíme čtvercový plát silný 1 cm
4. Horní 2/3 těsta potřeme 1/3 odloženého másla, složíme horní část těsta přes střed, pak spodní třetinu ohneme stejně nahoru, okraje přitiskneme k sobě válečkem, nakonec těsto o čtvrtinu otočíme a znovu vyválíme, potřeme a přeložíme, opakujeme ještě do třetice se zbývajícím máslem
5. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu nejméně 30 minut odpočinout
6. Odleželé těsto rozbalíme, znovu vyválíme na pomoučeném vále do čtverce, ale už nepřidáváme máslo, složíme jako předtím, otočíme, vyválíme a znovu přeložíme
7. Válečkem poprášeným moukou vyválíme těsto do velkého obdélníku, dvakrát delšího, než bude mít na šířku, vysoké by mělo být tak 5 mm, zarovnáme okraje a vykrájíme 8 stejných čtverců
8. Povrch všech čtverců potřeme vejcem rozšlehaným s krystalovým cukrem, do každého vložíme 3 ks čtverečky čokolády, přes které těsto přeložíme tak, aby čokoláda vykukovala na obou koncích, pak briošky položíme na pomazaný pečící papír, strany pevně přimáčkneme
9. Pečivo lehce potřeme olejem a necháme na teplém místě kynout, dokud briošky nezdvojnásobí svůj objem, trvá to asi 40 minut
10. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 15 minut, až budou pěkně nadýchané a zlatavé
11. Na mřížce necháme vychladnout, nezapomeneme je poprášit moučkovým cukrem.

Doporučení:
Takto připravené briošky se dají také zamrazit a před použitím rozehřát v mikrovlnné troubě.

Poznámka:
Briošky mívají mnoho tvarů, dělají se ve tvaru šneků, bochánků, zavinutých rohlíčků apod.

 

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení