Grilujeme masový špíz

Ugrilujte sobě i svým přátelům fantastický vepřový či kuřecí špíz. Pokud si dobře přečtete následující řádky a budete se jimi držet při vašem grilovacím večírku, sklidíte velké ovace a stanete se rázem mistry grilu ve svém okolí.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Ingredience

 

Postup

 

První pravidlo: Za nejlepší maso na grilování ve formě špízu se obecně považuje z vepřového masa krkovička a z kuřecího samozřejmě horní nebo spodní nohy (vykoštěné). Jde o to, aby vepřové maso bylo trochu prorostlé a mělo z čeho pouštět šťávu. U kuřecího víme, že prsa jsou příliš suchá a hodí se spíše na steaky.

Druhé pravidlo: Maso je nutné den před grilováním naložit do láku a nechat přes noc naležet v ledničce. Nakládání jak vepřového, tak kuřecího masa probíhá následovně:

Grilujeme na venkovním griluNávod na nakládání vepřového masa pro grilování:

- vepřovou krkovičku nakrájíme na zhruba centimetr široké plátky
- mírně jednotlivé steaky naklepeme a z obou stran posypeme grilovacím kořením a špetkou vegety (výborná je také kombinace grilovacího koření, pepřového koření a soli)
- plátky masa pokládáme střídavě po vrstvách do vysoké mísy, s tím, že každou řadu prolijeme olejem a zastříkneme stroužkem česneku
- zatížíme talířem a necháme do druhého dne uležet na dně ledničky

Návod na nakládání kuřecího masa pro grilování:

- vykoštěné nohy nařízneme z jedné strany tak, aby nám vznikl nepravidelný steak
- mírně naklepeme a z obou stran posypeme grilovacím kořením a špetkou vegety (kořní lze samozřejmě různě obměňovat)
- steaky pokládáme střídavě po vrstvách do vysoké mísy, s tím, že každou řadu prolijeme olejem a zastříkneme stroužkem česneku
- zatížíme talířem a necháme do druhého dne uležet na dně ledničky

Škola vaření - grilujemeTřetí pravidlo: Steaky chvíli před grilováním napichujeme na grilovací jehlu a to těsně vedle sebe. U vepřového špízu cca za každý třetí steak přidáme plátek anglické slaniny a plátek cibule . Kuřecí kousky masa raději ničím nedoplňujeme. Pokud chceme grilovat vepřové i kuřecí maso dohromady, zásadně je negrilujeme promíchaně (kuřecí x vepřové maso), ale každý druh masa zvlášť. Vepřové maso se griluje déle a tak nejprve zaděláme oheň pod vepřovou částí špízu a pod částí napíchaného kuřete rozděláme ohěň později. Jiná z variant je, že oheň udržujeme rovnoměrně pod celou délkou špízu s tím, že kuřecí část je třeba začít ořezávat dříve.

Čtvrté pravidlo: Maso grilujeme na mírném ohni, nejlépe na rozpálených dřevěných uhlících, nikdy ne zprudka a na přímém plameni! U špízu jde i o to, aby se nám mírně vyudil.

Páté pravidlo: Ořez provádíme postupně a jen po tenkých plátcích, systematicky díl po dílu vedle sebe. Ochutnáme a pokud chceme maso ještě dochutit, ořízlou část masa jemně posypeme grilovacím kořením popřípadě osolíme.

Škola vaření - grilujemeRecept na 2 l nálevu na potírání:

  • 1,3 l oleje
  • 0,7 l vody nebo piva
  • 1-3 ks stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce grilovacího koření
  • 1 polévková lžíce hovězího vývaru (v prášku)
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 1 čajová lžička vegety
  • 1 čajová lžička červené papriky

Šesté pravidlo: Nejlépe se potírá grilované maso větvičkami jalovce, špíz tak získá příjemnou vůni a kořeněnou chuť.

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz