Grilujeme masový špíz

Ugrilujte sobě i svým přátelům fantastický vepřový či kuřecí špíz. Pokud si dobře přečtete následující řádky a budete se jimi držet při vašem grilovacím večírku, sklidíte velké ovace a stanete se rázem mistry grilu ve svém okolí.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Ingredience

 

Postup

 

První pravidlo: Za nejlepší maso na grilování ve formě špízu se obecně považuje z vepřového masa krkovička a z kuřecího samozřejmě horní nebo spodní nohy (vykoštěné). Jde o to, aby vepřové maso bylo trochu prorostlé a mělo z čeho pouštět šťávu. U kuřecího víme, že prsa jsou příliš suchá a hodí se spíše na steaky.

Druhé pravidlo: Maso je nutné den před grilováním naložit do láku a nechat přes noc naležet v ledničce. Nakládání jak vepřového, tak kuřecího masa probíhá následovně:

Grilujeme na venkovním griluNávod na nakládání vepřového masa pro grilování:

- vepřovou krkovičku nakrájíme na zhruba centimetr široké plátky
- mírně jednotlivé steaky naklepeme a z obou stran posypeme grilovacím kořením a špetkou vegety (výborná je také kombinace grilovacího koření, pepřového koření a soli)
- plátky masa pokládáme střídavě po vrstvách do vysoké mísy, s tím, že každou řadu prolijeme olejem a zastříkneme stroužkem česneku
- zatížíme talířem a necháme do druhého dne uležet na dně ledničky

Návod na nakládání kuřecího masa pro grilování:

- vykoštěné nohy nařízneme z jedné strany tak, aby nám vznikl nepravidelný steak
- mírně naklepeme a z obou stran posypeme grilovacím kořením a špetkou vegety (kořní lze samozřejmě různě obměňovat)
- steaky pokládáme střídavě po vrstvách do vysoké mísy, s tím, že každou řadu prolijeme olejem a zastříkneme stroužkem česneku
- zatížíme talířem a necháme do druhého dne uležet na dně ledničky

Škola vaření - grilujemeTřetí pravidlo: Steaky chvíli před grilováním napichujeme na grilovací jehlu a to těsně vedle sebe. U vepřového špízu cca za každý třetí steak přidáme plátek anglické slaniny a plátek cibule . Kuřecí kousky masa raději ničím nedoplňujeme. Pokud chceme grilovat vepřové i kuřecí maso dohromady, zásadně je negrilujeme promíchaně (kuřecí x vepřové maso), ale každý druh masa zvlášť. Vepřové maso se griluje déle a tak nejprve zaděláme oheň pod vepřovou částí špízu a pod částí napíchaného kuřete rozděláme ohěň později. Jiná z variant je, že oheň udržujeme rovnoměrně pod celou délkou špízu s tím, že kuřecí část je třeba začít ořezávat dříve.

Čtvrté pravidlo: Maso grilujeme na mírném ohni, nejlépe na rozpálených dřevěných uhlících, nikdy ne zprudka a na přímém plameni! U špízu jde i o to, aby se nám mírně vyudil.

Páté pravidlo: Ořez provádíme postupně a jen po tenkých plátcích, systematicky díl po dílu vedle sebe. Ochutnáme a pokud chceme maso ještě dochutit, ořízlou část masa jemně posypeme grilovacím kořením popřípadě osolíme.

Škola vaření - grilujemeRecept na 2 l nálevu na potírání:

  • 1,3 l oleje
  • 0,7 l vody nebo piva
  • 1-3 ks stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce grilovacího koření
  • 1 polévková lžíce hovězího vývaru (v prášku)
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 1 čajová lžička vegety
  • 1 čajová lžička červené papriky

Šesté pravidlo: Nejlépe se potírá grilované maso větvičkami jalovce, špíz tak získá příjemnou vůni a kořeněnou chuť.

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení