Letní salát s tuňákem
Odleželý salát se zálivkou a pestem, tuňákem a dalšími ingrediencemi, servírovaný s opečenými bagetami.
Doba přípravy 30 minut + doba odležení
Ingredience
| Rozpis na cca 6 porcí: | |
| 300 g | malých rajčat |
| 200 g | řapíkatého celeru |
| 150 g | tuňáka ve vlastní šťávě nebo oleji |
| 40 g | kapar |
| 8 ks | plátků baget |
| 1-2 ks | malé cukety |
| 1 ks | cibule |
| 1/2 ks | stroužků česneku |
| 1/2 ks | salátové okurky |
| 5 lžic | oleje |
| 2 lžíce | bílého vinného octa |
| špetka krystalového cukru | |
| mletý pepř | |
| pesto | |
| sůl |
Postup
1. Očištěné, oprané a důkladně okapané cukety rozkrojíme na 3-4 mm plátky a 30 sekund povaříme ve vroucí vodě, slijeme a necháme okapat
2. Okurku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, celer očistíme, oloupeme a pokrájíme na menší kousky, nať celeru otrháme a dáme do lednice
3. Opraná rajčata rozpůlíme a cibuli nakrájíme na tenká kolečka, ocet smícháme s olejem a solí, kořením a špetkou cukru
4. Velkou mísu vytřeme prolisovaným česnekem, naplníme zeleninou ochucenou nálevem z octa, oleje, přidáme kapary, promícháme a necháme 20 minut odležet
5. Bagety dáme pod gril a z obou stran je opečeme dozlatova, z tuňáka slijeme olej nebo šťávu a necháme okapat
6. Do salátu přidáme tuňáka, 2 lžíce pesta a zelenou celerovou nať, osolíme a okořeníme pepřem
7. Salát servírujeme s opečenými bagetami a pestem.
Poznámka:
Recept na pesto najdete zde: Italské pesto.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz
