Novoroční zelňačka
Skvělá obědová polévka po náročném silvestrovském veselí.
Doba přípravy 45 minut
Ingredience
| Recept na cca 5-6 porcí: | |
| 500 g | kysaného zelí |
| 200 g | uzené rolky |
| 100 g | anglické slaniny |
| 50 g | tuku (oleje) |
| 5 g | sušených hub |
| 250 ml | sladké smetany |
| 1,5 l | vody |
| 4 ks | větších brambor |
| 5 ks | kuliček černého pepře |
| 4 ks | kuliček nového koření |
| 2 ks | klobásy |
| 3 ks | větších stroužků česneku |
| 2 ks | bobkového listu |
| 2 ks | cibule |
| 2 ks | kostek bujónu |
| 2 lžíce | hladké mouky |
| 1 lžíce | mleté červené papriky |
| 1 lžičku | kmínu |
| mletý černý pepř | |
| sůl |
Postup
1. Ve větším hrnci na oleji nebo tuku orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, posypeme červenou paprikou a ihned zalijeme vodou
2. Kysané zelí zbavíme nálevu, překrájíme a přidáme do hrnce
3. Dochutíme kostkami bujónu, bobkovým listem, novým kořením, kuličkami pepře a kmínem a přivedeme polévku k varu
4. Zvolna vaříme asi 20 minut
5. Zvlášť uvaříme oloupané a na kostky nakrájené brambory
6. Klobásy pokrájíme na kolečka, anglickou slaninu a uzenou rolku na kostičky a vše orestujeme na malém množství oleje
7. Nakonec opečené maso přidáme do uvařené zelňačky a necháme ještě chvíli povařit
8. Ve smetaně rozmícháme mouku a tímto zahustíme polévku
9. Necháme ještě chvíli vařit a pak zelňačku dochutíme mletým pepřem, solí a prolisovaným česnekem
10. Na závěr vložíme uvařené brambory a polévku odstavíme.
Doporučení:
Polévku je nejlepší uvařit den až dva předem, na Silvestra na to nebudete mít určitě čas.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz
