Pečená krůta krocan s nádivkou
Patří k anglickým zvyklostem, že krůta se servíruje v celku, porcuje se až na stole. Servíruje ji většinou pán domu, který dá každému na talířek kousek bílého masa z prsou, část tmavého masa z hřbetu a stehen a plátek nádivky.
Doba přípravy 240 minut
Ingredience
| 1 ks | krůty nebo krocana |
| sádlo | |
| voda | |
| sůl | |
| Na nádivku: | |
| 500 g | mletého hovězího masa |
| 300 g | krůtích drůbků (srdce, játra, žaludek) |
| 250 g | cibule |
| 200 g | strouhanky |
| 100 g | slaniny |
| 4 lžíce | vývaru |
| mletý černý pepř | |
| majoránka | |
| tymián | |
| šalvěj | |
| petrželová nať | |
| sůl |
Postup
1. Krůtu vykucháme, opereme, osušíme a osolíme, necháme ji odležet (mezi tím si připravíme nádivku)
2. Nádivkou naplníme připravenou krůtu, otvor uzavřeme grilovacími jehlami nebo sešijeme
3. Celou krůtu potřeme sádlem a zabalíme do alobalu
4. V rozehřáté troubě na 175-180 °C pečeme dle velikosti krůty 2-3 hodiny (na každý půl kilogram hmotnosti masa počítáme asi 20 minut pečení při teplotě 175 °C)
5. Půl hodiny před dopečením alobal odstraníme a těsně před dopečením krůtu polijeme šálkem studené vody, tak nám vznikne křupavá kůrčička.
Příprava nádivky:
1. Cibuli zpěníme na slanině, přidáme dopředu uvařené, usekané drůbky, mleté maso, strouhanku, vejce a koření
2. Vše osolíme a dobře promícháme, podle potřeby směs zvlhčíme vývarem.
Doporučení:
Na talíř ke krůtě patří i kousek teplé šunky a kolečka klobásy, jako příloha se servírují opečené brambory, růžičková kapusta nebo vařená mrkev, pečená cibule a lžíce chlebové omáčky.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz
