Pečená sýrová roláda
V troubě upečený plát sýrového těsta potřený ochucenou tvarohovou nádivkou, těsto zavinuté do tvaru rolády a zprudka krátce zapečené pod grilem, posypané nastrouhaným sýrem. Roláda servírovaná nakrájená na kolečka, jako předkrm, či chuťovka k pivu či vínu
Doba přípravy 45 minut
Ingredience
Na pečený sýrový plát:
| 150 g | nastrouhaného tvrdého sýru (gouda, eidam, ementál ...) |
| 50g | hladké mouky |
| 50g | másla |
| 50 g | blaťáckého zlata na zapečení |
| 4 ks | vejce (žloutky + sníh z bílků) |
| 250 ml | mléka (i trochu více) |
| muškátový oříšek | |
| pepř | |
| sůl | |
| Na náplň třeba: | |
| 1 balení | tučného tvarohu |
| 2 lžíce | smetany |
| 2 ks | masité papriky (červená a žlutá) |
| 1-2 ks | stroužky česneku |
| špetka červené mleté papriky | |
| pažitka | |
| sůl |
Postup
1. Rozehřejeme máslo a za stálého míchání na něm opražíme mouku, zalijeme mlékem a dobře rozmícháme, aby se nevytvořily hrudky
2. Do bešamelu vmícháme sýr, ten roztavíme
3. Vmícháme vejce a necháme malinko zchladnout, ale ne moc, aby nám to zase neztuhlo, vmícháme sníh z bílků a hmotu rozprostřeme stejnoměrně na pečícím papírem vyložený plech
4. Pečeme 15-20 minut, až nám povrch zezlátne (trochu se nám to nafoukne, ale po zchladnutí opět splaskne)
5. Tvaroh se smetanou vyšleháme dohladka, přidáme na jemno nakrájené papriky, pažitku, utřený česnek a osolíme
6. Vzniklou nádivkou pomažeme zchladlý plát (nesmí být úplně studený), svineme do rolády a dáme posypaný sýrem zapéct pod rozpálený gril (musí být předem rozpálený, aby se to celé pěkně zapeklo, zapékáme pouze maximálně 2 minutky, jinak by se nám nádivka začala roztékat.
Doporučení:
Náplň si můžete zvolit libovolnou, kdo co rád.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz
