Pikantní šunka po švédsku
Šunka uvařená v pikantním nálevu, potřená vejci a obalená ve strouhance, upečená v troubě. Takto připravenou vánoční šunku servírujeme s kroketami nebo omaštěnými vařenými brambory, růžičkovou kapustou a švestkami.
Doba přípravy 220 minut
Ingredience
| 2,5 kg | vykoštěné vepřové šunky v celku |
| 1,5 kg | brambor nebo zmrazených kroket |
| 500 g | růžičkové kapusty |
| 250 g | sušených švestek |
| 4 lžíce | prosáté strouhanky |
| 2 lžičky | moučkového cukru |
| 2 lžičky | plnotučné hořčice |
| 1 lžička | celého černého pepře |
| 1/2 lžičky | mletého nového koření |
| 5 ks | hřebíčků |
| 2 ks | bobkové listy |
| 1 ks | kousek skořicové kůry |
| 1 ks | velké vejce |
| 1 ks | cibule |
| 1/2 ks | citrónu |
| voda | |
| sůl |
Postup
1. Do velkého hrnce dáme očištěnou a oloupanou cibuli, celé koření a vše zalijeme asi 4 l vody, do vroucí vody vložíme šunku a na mírném plameni ji vaříme asi 3 hodiny, až je téměř měkka
2. Sušené švestky propláchneme a spolu s celou skořicí a oloupaným, na plátky nakrájeným citrónem je povaříme v 1/2 l vody, potom vyjmeme skořici a kompot necháme vychladnout
3. Vajíčko rozmícháme s hořčicí, cukrem, mletým novým kořením a asi 2 lžičkami jemné strouhanky
4. Uvařené maso vyjmeme z hrnce, opatrně odřízneme kůži a kýtu potřeme vaječnou hmotou a nakonec ji posypeme zbylou strouhankou (hmotu ještě můžeme na maso mírně přitlačit prsty)
5. Pekáč s masem vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme, dokud se nevytvoří zlatá kůrčička, asi 20 minut
6. Hotovou šunku upravíme na servírovací mísu a obložíme prochladlými vařenými švestkami, podáváme s vařenou růžičkovou kapustou a jako přílohu podáváme malé smažené krokety nebo vařené maštěné brambory.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz
