Vánoční krůta s kaštanovou nádivkou

Pečená krůta naplněná kaštanovou nádivkou, zdobená kuličkami bílého vína, opečenými kaštany a pečenými bramborami.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 240 minut + doba uležení

Ingredience

 

1 ks mladé krůty (cca 3,5 kg)
1500 g jedlých kaštanů
250 g šunky
150 g drůbežích jader
4 ks menší cibule
1 šálek rýže
1/2 dl koňaku
  mletý pepř
  olej
  sůl
  Na ozdobení:
  snítky čerstvé petrželky
  plody bílého vína
  opečené bramnory

 

 

Postup

 

1. Krůtu nejprve pečlivě očistíme, opláchneme, necháme oschnout a celou důkladně prosolíme
2. Necháme ji aspoň 1 hodinu uležet
3. Játra naložíme do koňaku a necháme uležet 10 hodin před vlastní úpravou
4. Naložená játra jemně nasekáme, stejně tak šunku a oloupanou cibuli
5. Kaštany uvaříme doměkka, necháme vychladnout a pak je oloupeme, asi 60 g dáme stranou, ostatní rozmělníme na kaši
6. Rýži uvaříme v osolené vodě
7. Z jater, šunky, na jemno nasekané cibule, rozmělněných kaštanů a rýže připravíme nádivku, okořeníme ji mletým pepřem a osolíme
8. Očištěnou a prosolenou krůtu naplníme připravenou nádivkou
9. Otvor zašijeme nití a krůtu vložíme do velkého pekáče na olej
10. Krůtu zvolna pečeme dozlatova a během pečení ji poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou (jeden kg masa odpovídá cca 1 hodině pečení)
11. Asi 15 minut před koncem pečení obložime krůtu zbylými celými kaštany
12. Krůtu obložíme kuličkami hroznů, opečenými kaštany a pečenými bramborami
13. Nakonec pokrm zdobíme čerstvou petrželkou.

Poznámka:
Opečené brambory viz. recept: Opečené brambory.

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz