Pikantní šunka po švédsku

Šunka uvařená v pikantním nálevu, potřená vejci a obalená ve strouhance, upečená v troubě. Takto připravenou vánoční šunku servírujeme s kroketami nebo omaštěnými vařenými brambory, růžičkovou kapustou a švestkami.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 220 minut

Ingredience

 

2,5 kg vykoštěné vepřové šunky v celku
1,5 kg brambor nebo zmrazených kroket
500 g růžičkové kapusty
250 g sušených švestek
4 lžíce prosáté strouhanky
2 lžičky moučkového cukru
2 lžičky plnotučné hořčice
1 lžička celého černého pepře
1/2 lžičky mletého nového koření
5 ks hřebíčků
2 ks bobkové listy
1 ks kousek skořicové kůry
1 ks velké vejce
1 ks cibule
1/2 ks citrónu
  voda
  sůl

 

 

Postup

 

1. Do velkého hrnce dáme očištěnou a oloupanou cibuli, celé koření a vše zalijeme asi 4 l vody, do vroucí vody vložíme šunku a na mírném plameni ji vaříme asi 3 hodiny, až je téměř měkka
2. Sušené švestky propláchneme a spolu s celou skořicí a oloupaným, na plátky nakrájeným citrónem je povaříme v 1/2 l vody, potom vyjmeme skořici a kompot necháme vychladnout
3. Vajíčko rozmícháme s hořčicí, cukrem, mletým novým kořením a asi 2 lžičkami jemné strouhanky
4. Uvařené maso vyjmeme z hrnce, opatrně odřízneme kůži a kýtu potřeme vaječnou hmotou a nakonec ji posypeme zbylou strouhankou (hmotu ještě můžeme na maso mírně přitlačit prsty)
5. Pekáč s masem vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme, dokud se nevytvoří zlatá kůrčička, asi 20 minut
6. Hotovou šunku upravíme na servírovací mísu a obložíme prochladlými vařenými švestkami, podáváme s vařenou růžičkovou kapustou a jako přílohu podáváme malé smažené krokety nebo vařené maštěné brambory.

 

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz