Rybí polévka
Základní recept na polévku z rybích hlav a jiker z kapra.
Doba přípravy 95 minut
Ingredience
| 300 g | rybích hlav, jiker z kapra |
| 80 g | másla |
| 80 g | cibule |
| 80 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer a petržel) |
| 80 g | hladké mouky |
| 80 g | žemlí |
| 2 dl | mléka |
| muškátový květ | |
| petrželka | |
| pepř | |
| mletý | |
| sůl |
Postup
1. Rybí hlavy a jikry vaříme každé zvlášť v osolené vodě do měkka
2. Vařené hlavy z vývaru vyjmeme, vychladlé zbavíme kostí a maso drobně nakrájené spojíme jikrami s vývarem
3. Očištěnou a omytou zeleninou nakrájíme na nudličky a do měkka uvaříme
4. Do rozpuštěného másla vložíme drobně nakrájenou cibuli, necháme ji zpěnit, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme vychladlým vývarem; pak přidáme koření, osolíme a celé dobře promícháme
5. Vaříme zvolna asi 45 minut
6. Vařenou polévku zjemníme mlékem, přecedíme, přidáme vařenou zeleninu, vařené jikry s masem a necháme přejít varem
7. Při podávání vložme do každého talíře polévky drobně nakrájenou zelenou petrželku a na nudličky nakrájenou a na tuku osmaženou žemli.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz
