Saská vánoční štola

Sladká voňavá štóla plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 110 minut + doba máčení rozinek

Ingredience

 

500 g hladké mouky
250 g rozinek
250 g másla
200 g citronátu (kandovaná pomerančová kůra nebo kandované ovoce)
180 g sladkých mandlí
120 g moučkového cukru
60 g droždí
30 g hořkých mandlí
1 sáček vanilinového cukru
2 dl mléka
  špetka muškátového květu
  hladká mouka na vyválení
  tuk na potření plechu
  sůl
  Na potření
100 g moučkového cukru
70 g másla
2 lžíce krupicového cukru
1 sáček vanilinového cukru

 

 

Postup

 

1. Den před přípravou přebereme rozinky, propláchneme je, na hodinu namočíme do studené vody, potom je necháme odkapat, zalijeme rumem a necháme pod pokličkou v chladničce přes noc nabobtnat
2. Droždí rozdrobíme, přidáme jeden a půl decilitru vlažného mléka, prosátou hladkou mouku a vypracujeme těsto, které necháme na mírném teple čtvrt hodiny kynout
3. Polovinu dávky másla rozetřeme, přidáme polovinu hrubě pokrájených a polovinu jemně umletých sladkých mandlí, jemně umleté hořké mandle, citronád pokrájený na kostičky (kandované ovoce), cukr, vanilínový cukr, sůl, muškátový květ a vše propracujeme s moučným těstem
4. Nakonec vmícháme druhou polovinu rozehřátého másla, popřípadě ještě několik lžic mléka a těsto necháme kynout na teplém místě
5. Při kynutí je jednou propracujeme
6. Z vykynutého těsta utvoříme váleček, vložíme jej na pomaštěný plech, uprostřed podélně jej mírně vyhloubíme a necháme asi půl hodiny kynout
7. Štolu pečeme ve středně vyhřáté troubě; zčervená-li na povrchu příliš brzy, pokryjeme ji pergamenovým papírem a dopečeme
8. Štolu necháme vychladnout, pak ji potřeme rozehřátým máslem a posypeme krupicovým a vanilinovým cukrem
9. Nakonec ji ještě jednou potřeme máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.

 

Další recepty najdete na: http://www.receptyonline.cz/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení