Saská vánoční štola
Sladká voňavá štóla plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.
Doba přípravy 110 minut + doba máčení rozinek
Ingredience
500 g | hladké mouky |
250 g | rozinek |
250 g | másla |
200 g | citronátu (kandovaná pomerančová kůra nebo kandované ovoce) |
180 g | sladkých mandlí |
120 g | moučkového cukru |
60 g | droždí |
30 g | hořkých mandlí |
1 sáček | vanilinového cukru |
2 dl | mléka |
špetka muškátového květu | |
hladká mouka na vyválení | |
tuk na potření plechu | |
sůl | |
Na potření | |
100 g | moučkového cukru |
70 g | másla |
2 lžíce | krupicového cukru |
1 sáček | vanilinového cukru |
Postup
1. Den před přípravou přebereme rozinky, propláchneme je, na hodinu namočíme do studené vody, potom je necháme odkapat, zalijeme rumem a necháme pod pokličkou v chladničce přes noc nabobtnat
2. Droždí rozdrobíme, přidáme jeden a půl decilitru vlažného mléka, prosátou hladkou mouku a vypracujeme těsto, které necháme na mírném teple čtvrt hodiny kynout
3. Polovinu dávky másla rozetřeme, přidáme polovinu hrubě pokrájených a polovinu jemně umletých sladkých mandlí, jemně umleté hořké mandle, citronád pokrájený na kostičky (kandované ovoce), cukr, vanilínový cukr, sůl, muškátový květ a vše propracujeme s moučným těstem
4. Nakonec vmícháme druhou polovinu rozehřátého másla, popřípadě ještě několik lžic mléka a těsto necháme kynout na teplém místě
5. Při kynutí je jednou propracujeme
6. Z vykynutého těsta utvoříme váleček, vložíme jej na pomaštěný plech, uprostřed podélně jej mírně vyhloubíme a necháme asi půl hodiny kynout
7. Štolu pečeme ve středně vyhřáté troubě; zčervená-li na povrchu příliš brzy, pokryjeme ji pergamenovým papírem a dopečeme
8. Štolu necháme vychladnout, pak ji potřeme rozehřátým máslem a posypeme krupicovým a vanilinovým cukrem
9. Nakonec ji ještě jednou potřeme máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.
Další recepty najdete na: http://www.receptyonline.cz/