Všechny produkty jsou skladem. Vyřízené objednávky odesíláme do 24 hodin.

Máslová štola

Vánoční zákusek z Německa. Kyprá buchta hojně posypaná vrstvou moučkového cukru, plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 120 minut + doba máčení rozinek a kynutí

Ingredience

 

500 g polohrubé mouky
250 g másla
150 g moučkového cukru
80 g sekaných mandlí
80 g kandovaného ovoce
80 g rozinek
125 ml mléka
2 ks roztlučené hřebíčky
1 ks kostky droždí
  trocha mletého muškátového oříšku
  trocha mletého nového koření
  špetka soli
  rum
  Na ozdobu:
80 g moučkového cukru
50 g másla

 

 

Postup

 

1. Den před přípravou přebereme rozinky, propláchneme je, na hodinu namočíme do studené vody, potom je necháme odkapat, zalijeme rumem a necháme pod pokličkou v chladničce přes noc nabobtnat, druhý den přidáme do rumu i kandované ovoce
2. Z vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, necháme ho v teple vzejít
3. Prosátou mouku dáme do mísy, přidáme kvásek, promícháme a necháme chvíli kynout
4. Do těsta přidáme koření, cukr, rozpuštěné máslo a špetku soli, důkladně prohněteme, pak necháme těsto 1 hodinu kynout
5. Do vykynutého těsta zamícháme okapané rozinky, kandované ovoce a znovu důkladně prohněteme
6. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme silnou, podlouhlou placku, tu po délce přehneme a kousek založíme pod protější okraj, tak aby vznikl klasický tvar štoly, těsto necháme na plechu dalších 90 minut kynout
7. Štolu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova
8. Hotovou, ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a hojně posypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:
Takto vyrobenou štolu uchováváme v alobalu nebo potravinářské fólii. Vydrží i několik týdnů.

 

Další recepty najdete na: http://www.receptyonline.cz/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz