Máslová štola

Vánoční zákusek z Německa. Kyprá buchta hojně posypaná vrstvou moučkového cukru, plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 120 minut + doba máčení rozinek a kynutí

Ingredience

 

500 g polohrubé mouky
250 g másla
150 g moučkového cukru
80 g sekaných mandlí
80 g kandovaného ovoce
80 g rozinek
125 ml mléka
2 ks roztlučené hřebíčky
1 ks kostky droždí
  trocha mletého muškátového oříšku
  trocha mletého nového koření
  špetka soli
  rum
  Na ozdobu:
80 g moučkového cukru
50 g másla

 

 

Postup

 

1. Den před přípravou přebereme rozinky, propláchneme je, na hodinu namočíme do studené vody, potom je necháme odkapat, zalijeme rumem a necháme pod pokličkou v chladničce přes noc nabobtnat, druhý den přidáme do rumu i kandované ovoce
2. Z vlažného mléka, lžíce cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, necháme ho v teple vzejít
3. Prosátou mouku dáme do mísy, přidáme kvásek, promícháme a necháme chvíli kynout
4. Do těsta přidáme koření, cukr, rozpuštěné máslo a špetku soli, důkladně prohněteme, pak necháme těsto 1 hodinu kynout
5. Do vykynutého těsta zamícháme okapané rozinky, kandované ovoce a znovu důkladně prohněteme
6. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme silnou, podlouhlou placku, tu po délce přehneme a kousek založíme pod protější okraj, tak aby vznikl klasický tvar štoly, těsto necháme na plechu dalších 90 minut kynout
7. Štolu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova
8. Hotovou, ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a hojně posypeme moučkovým cukrem.

Doporučení:
Takto vyrobenou štolu uchováváme v alobalu nebo potravinářské fólii. Vydrží i několik týdnů.

 

Další recepty najdete na: http://www.receptyonline.cz/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení