Utopenci

Klasické občerstvení k pivu. Doba přípravy 30 minut + doba vychlazení nálevu, doba uležení

Ingredience

 

Recept na láhev o objemu 5 l:
2 kg špekáčků
8 ks cibule
10 ks celého černého pepře
6 ks kuliček nového koření
4 ks bobkového listu
3 ks feferonek
0,6 l octa
1,25 l vody
2 lžíce soli
4 lžíce cukru
1 lžíce oleje

 

 

Postup

 

1. Dáme vařit vodu s octem
2. Jakmile nám začne voda vařit, přidáme sůl, cukr, nové koření, olej, bobkový list, feferonky a necháme 4-5 minut povařit, pak vše necháme vychladnout
3. Nálev přecedíme a koření s feferonkami použijeme při skládání uzeniny do vrstev
4. Špekáčky oloupeme a necháme v celku nebo je nakrájíme na půlky
5. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka
6. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme asi 1 cm vysokou vrstvu cibule
7. Na tuto cibuli poklademe vrstvu špekáčků a přidáme část koření s feferonkou
8. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice
9. Vychladlý nálev případně ještě dochutíme (cukr, ocet) a pak jej nalijeme do připravené sklenice
10. Sklenici dobře uzavřeme a necháme 3-4dny uležet v chladničce.

Doporučení:
Množství feferonek i dalšího koření závisí především na Vaší chuti a dá se libovolně měnit
Někdo má rád u utopenců i zelí, které můžeme syrové a nakrájené přidat po vrstvách do sklenic.

 

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz