Žďárská zelňačka
Krajová polévka připravená ze skopového masa, kyselého zelí, hladké mouky, mletého zázvoru …, servírovaná zdobená kolečky citrónu a šlehačkou.
Doba přípravy 100 minut
Ingredience
Ingredience:
| 350 g | kyselého zelí |
| 150 g | skopového předního masa |
| 50 g | hladké mouky |
| 50 g | cibule |
| 50 g | sádla |
| 1 dl | šlehačky 33 % |
| 1 ks | citrónu |
| špetka mletého závoru | |
| kmletý pepř | |
| česne | |
| voda | |
| sůl |
Postup
Postup:
1. Omyté skopové maso zvolna uvaříme do měkka v osolené vodě, necháme ho vychladnout a nakrájíme nadrobno
2. Kyselé zelí překrájíme, zalijeme částí vývaru z masa a dusíme 30 minut pod poklicí
3. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přisypeme prosetou hladkou mouku, uděláme světlou jíšku, zalijeme ji zbylým vývarem, rozšleháme, přivedeme do varu a půl hodiny vaříme
4. Přidáme nakrájené maso, dušené zelí, rozetřený česnek, mletý pepř, zázvor a ještě povaříme asi 10 minut
5. Při podávání přidáváme do každé porce kopeček šlehačky a kolečko citronu.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz
