Jak dosáhnout čirý hovězí vývar

Hovězí vývar je oblíbenou součástí slavnostního menu. Ať už s játrovými knedlíčky, nudlemi anebo noky - každopádně musí být silný a čirý.

Autor Balónky.cz - centrum IBC 

Většina z nás má pocit, že uvařit hovězí vývar nemůže být tak těžké. Do hrnce dáme zeleninu, maso a ochutíme - necháme vařit a máme hotovo. Ale tak jednoduché to zase není. Připravili jsme pro Vás pár základních zásad, které se při přípravě klasického hovězího vývaru vyplatí dodržovat.

Hovězí vývar

1/ hovězí maso i zeleninu vkládáme zásadně do studené vody

2/ hned v začátku vaření se začně tvořit na povrchu polévky pěna. Tuto pěnu lžící průběžně vytahujeme, až do úplného vyčištení vývaru.

3/ pokud chcete dolít v průběhu vaření další vodu, vždycky použijte pouze vodu horkou

4/ vývar ochutíme hned na začátku (sůl a pepř), průběžně můžeme buď přisolit anebo dolít vodu, pokud jsme to se solí na začátku trochu přehnali

5/ základem silného vývaru je doba vaření - minimálně 2,5 až tři hodiny od začátku varu

6/ vaříme nejenom pomalu, ale hlavně na mírném stupni. Klokotavý var je jedním z důvodů kalného vývaru.

7/ když je vývar hotový, necháme ho chvilku odpočívat, aby případný kal a drobné části sedly na dno. Poté vývar scedíme.

Hovězí vývar

 

Pokud by se nám přes všechny výše uvedené zásady nepovedl čistý vývar, můžeme využít rady mistra kuchaře - pana Pohlreicha:

"Když se toho chceš zbavit, ušleháš bílky na sníh, přidáš je do zchladlého vývaru, a ta vaječná bílkovina na sebe naváže tu bílkovinu vysráženou z masa. A máš ho krásně čirej, takovej jiskrnej" radí šéfkuchař.

Přejeme dobrou chuť

Balonky.cz

HOT LINE 777 000 019

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení