Umíte připravit sushi?

Sushi je dnes už zcela běžným pohoštěním, které snad ochutnal každý z nás. Někdo ho považuje za skvělou delikatesu, jiní lidé tvrdí, že syrové ryby jíst nebudou.

Autor Balónky.cz - centrum IBC 

Každopádně ho většina z nás považuje za drahé pohoštění. Zkuste si ho připravit sami a cena exotického pohoštění již nebude trápit vaše peněženky.

Co budete k tomu potřebovat?

- bambusovou podložku, na které sushi budete připravovat. Při přípravě sushi bude podložka samozřejmě obalena potravinovou fólií

- mořskou řasu, která tvoří vrchní část sushi. Mořskou řasu před přípravou nezvlhčujte. Řasa se zvlhčí od rýže.

- speciální rýže na přípravu sushi

- rýžový ocet

- náplň na sushi (losos, krabí tyčinky, tuňák popř. jiná ryba)

- sójová omáčka

- wasabi

- sterilizovaný zázvor

Dnes si zkusíme připravit ten nejběžnější druh sushi - Maki. Je tím základním druhem, který známe. Má tvar rolky. Vrchní čás rolky tvoří mořská řasa. Uvnitř najdeme rýži a uprostřed rýže je náplň. Může to být ryba (nejčastěji losos, krabí tyčinky, tuňák) anebo zelenina.

Při konzumaci namáčíme jednotlivé kousky sushi do sójové omáčky a dle chuti můžeme přidat křen wasabi a zázvor. Pozor! Křen wasabi je skutečně velice pikantní. 

Při nákupu surovin pro domácí přípravu sushi je nutné zakoupit speciální sushi rýži. Do hrnce připravíme dva hrnky rýže, kterou důledně propláchneme. Přidáme dva hrnky vody a vaříme přibližně 15 minut. Poté necháme rýži ještě přibližně půlhodinky v hrnci odpočívat. Rýži při vaření nesolíme. Dochutíme až po uvaření. Smícháme lžičku soli, 2 lžíce mletého cukru a 3 lžíce rýžového octa. Tím rýži dochutíme. Rýže musí mít správnou konzistenci, drží tvar a lepí se.

Rozložíme mořskou řasu na bambusovou podložku obalenou potravinovou fólií. Na řasu rozetřeme vrstvu rýže. Čím nižší vrstva rýže, tím menší budou rolky sushi. Na okraj řasy (u kterého začneme rolovat) položíme náplň sushi - např. losos. Potom začneme tvarovat sushi - rolujeme směrem od sebe a snažíme se u toho rolku utahovat pomocí bambusové podložky.

Poté necháme rolky přibližně 15 minut odpočinout. Krájíme na přibližně 2 cm široké pruhy a podáváme se sójovou omáčkou, wasabi a zázvorem.

Další návody a inspirace najdete ve videogalerii - Příprava sushi - krok za krokem

V případě jakýchkoliv dotazů jsme k dispozici v naší Poradně popř. můžete o svých dotazech diskutovat v sekci Diskuze.

 

Přejeme dobrou chuť :)

 

Balonky s.r.o.

HOT LINE 777 000 019

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení