Babiččin velikonoční beránek
Velikonoční beránek pro malou až středně velkou formu.
Doba přípravy 60 minut
Ingredience
| 180 g | polohrubé mouky |
| 100 g | cukru krupice |
| 80 g | másla |
| 2 ks | vajec |
| 1 lžička | prášku do pečiva |
| vanilkový cukr | |
| citrónová kůra | |
| rozinky na ozdobu | |
| tuk na vymazání formy | |
| polohrubá nebo hrubá mouka na vysypání formy | |
| forma beránka | |
| moučkový cukr na pocukrování |
Postup
1. Žloutky třeme asi čtvrt hodiny s cukrem a změklým máslem
2. Přidáme prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, citrónovou kůru a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků (v misce metličkou ušleháme z bílků sníh, bílek musí mít pokojovou teplotu!)
3. Těsto vlijeme do dobře tukem vymazané a polohrubou nebo hrubou moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě nejdříve 15 minut na 200 °C, potom teplotu zmírníme a pečeme asi 30 minut na 180 °C
4. Po upečení necháme beránka ještě chvíli ve formě, až se těsto trochu odtáhne od stěn, pak ho opatrně vyklopíme
5. Dvě rozinky dáme místo očí, jednu na čumáček a vydatně pocukrujeme moučkovým cukrem.
Doporučení:
Beránka můžeme také potáhnot bílou cukrovou nebo třeba čokoládovou polevou.
Poznámka:
Recepty na polevy najdete v kapitole: Polevy, sladké krémy.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz
