Colomba Pasquale

Tradiční velikonoční moučník ze slunné Itálie.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 480 minut

Ingredience

 

4 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek na jemno nakrájené kandované pomerančové kůry
1 hrnek pomletých oloupaných mandlí
1 hrnek krystalového cukru
3/4 hrnku teplého mléka
3/4 hrnku rozinek
1/4 hrnku lupínků z oloupaných mandlí
4 ks velkých vajec
2 ks bílku
180 g másla pokojové teploty
4 lžičky suchých kvasnic
2 lžičky soli
3 lžíce moučkového cukru
2 lžíce kůry z citrónu
1 lžíce cukru krystal
  máslo na vymazání formy
  mouka na vysypání válu
  forma

 

 

Postup

 

1. V míse smícháme dohromady 2,5 lžičky kvasnic, mléko a 1 hrnek mouky, přikryté necháme stát, až se kvásek zdvojnásobí v objemu, což bude cca za 1 hodinu
2. Pak přihodíme zbylé kvasnice a mouku, máslo, celá vajíčka, citronovou kůru, sůl, kandovanou pomerančovou kůru a rozinky, přisypeme cukr
3. Z hmoty vypracujeme hladké, mírně lepivé těsto, to přendáme do máslem vymaštěné a moukou vysypané mísy, a necháme opět kynout do dvojnásobného objemu cca 3 hodiny
4. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto, které splaskneme pěstí do této formy přeložíme a pomocí prstů ho rovnoměrně rozetřeme po celé formě
5. Necháme kynout další cca 3 hodiny
6. Dohromady utřeme pomleté mandle, zbytek cukru a bílky, jemně tuto směs rozetřeme na vykynuté těsto
7. Nakonec povrch posypeme lupínky mandlí, krystalovým a moučkovým cukrem
8. Nejprve dáme moučník péci do předem vyhřáté trouby na 200 °C a po 10 minutách teplotu snížíme na 180 °C, pečeme cca 45 minut
9. Po upečení hotovou Colombu vytáhneme z formy, až nám úplně vychladne.

Poznámka:
1 hrnek = 250 ml

 

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení