Boršč pravý

Tradiční ruská polévka

 

Autor Tradičnirecepty.cz 

Doba přípravy 60 minut

Ingredience

 

  • Bobkový list  
  • Brambory 100 g 
  • Celer 40 g 
  • Cibule  
  • Červená řepa 50 g 
  • Hovězí 150 g 
  • Mletá paprika sladká  
  • Mouka hladká 2 lžíce
  • Mrkev 40 g 
  • Nové koření  
  • Ocet  
  • Olej  
  • Pepř celý 
  • Petržel 40 g 
  • Rajský protlak 1 lžíce
  • Smetana 1 dl 
  • Sůl  
  • Vepřové 150 g 
  • Voda 1 l 
  • Zelí kysané 150 g

 

Postup

 

Příprava: Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme hovězí i vepřové maso nakrájené na malé kostičky, opečeme, zasypeme paprikou, zalijeme 11 vody. Přidáme drobně pokrájené zelí a povaříme asi půl hodiny. Zeleninu nastrouháme na větší nudle, brambory nakrájíme na malé kostičky, pokud máme čerstvou řepu, nakrájíme ji také na malé kostičky. Všechno nasypeme do hrnce se zelím a vaříme doměkka. Zvlášť dáme do kastrůlku trošku vody, koření, ocet a povaříme. Až je vše měkké, rozkvedláme mouku v troše studené vody, polévku zahustíme, přilijeme rajčatový protlak, scedíme vodu z koření, přidáme smetanu. V případě, že nemáme čerstvou řepu, nalijeme řepu sterilovanou i s nálevem až do hotové polévky. Dochutíme kouskem masoxu, solí, případně trochou aromatu. Krátce povaříme. Můžeme podávat jako samostatné jídlo s kouskem chleba. Z tohoto množství by mělo být asi 2 a ½ litru polévky.

Další recepty najdete na www.tradicnirecepty.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz