Citrónové kuře

Marinované porce kuřete upečené v troubě, posypané citronovou kůrou a pokladené bylinkami a kolečky citrónu.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 95 minut + 3 hodiny marinování

Ingredience

 

1,5 kg porcí kuřecího masa
1/2 šálku zelených oliv s peckami
2 ks citóny
  bylinky na pekáč na podložení masa (citronový tymián, rozmarýn)
  citronová kůra
  olivový olej
  voda
  sůl
  Na marinádu:
  tymián a rozmarýn na ozdobu
1/2 svazku citronového tymiánu
1/2 svazku rozmarýnu
1 lžička celého pepře
1 lžička mořské soli
3 lžíce olivového oleje
1-2 lžíce medu
1-2 ks chilli papričky
1 ks větší stroužek česneku
1 ks citrónu

 

 

Postup

 

1. Připravíme si marinádu; omyjeme bylinky, nasekáme je, z jednoho citrónu ostrouháme kůru a vymačkáme asi 3 lžíce šťávy, pepř rozdrtíme v hmoždíři, chilli papričky zbavíme zrnek a na jemno je nasekáme, česnek nakrájíme na tenké plátky, vše spolu promícháme, osolíme lžičkou soli, citronovou šťávou, medem a 3 lžícemi olivového oleje
2. Porce kuřete položíme kůží nahoru do hlubšího pekáče nebo větší zapékací misky, snítky bylinek opatrně vložíme pod kůži, vetřeme část připravené marinády a zbytek směsi potřeme povrch masa, zakryjeme potravinovou fólií a dáme na 2-3 hodiny do lednice marinovat
3. Marinované kousky kuřete pokapeme olivovým olejem, mírně osolíme, lehce posypeme čerstvě nastrouhanou kůrou z citrónu a povrch poklademe tenkými plátky důkladně očištěného citrónu, podlijeme vodou
4. V elektrické troubě vyhřáté na 200 °C (horkovzdušné na 180 °C) pečeme 60-70 minut, za občasného přelévání masa výpekem, na posledních 10 minut pečení přidáme olivy
5. Při podávání jednotlivé porce kuřete zdobíme kolečky citrónu a čerstvými snítky bylinek.

 

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz