Dortík z jahod a sušenek

Jahodový dezert se smetanou a tvarohem

 

Autor Tradičnirecepty.cz 

Doba přípravy 60 minut

Ingredience

 

  • Citronová šťáva nebo limetková šťáva, 80 ml
  • Cukr krupice 100 g
  • Cukr moučka 2 l
  • Čokoláda bílá a tmavá 
  • Jahody nebo jiné ovoce, 250 g
  • Máslo 90 g
  • Čokoládové máslové sušenky, 250 g
  • Smetana 250 ml
  • Tvaroh měkký, 500 g
  • Voda 50 ml
  • Želatina 1 balení

 

Postup

 

Na dortový korpus si připravte 250 g čokoládových máslových sušenek a 90 g másla.

Na náplň spotřebujete 50 ml vody, 1 sáček želatiny, 500 g měkkého tvarohu, 80 ml citronové nebo limetkové šťávy, 250 g čerstvých jahod (případně malin či jiného čerstvého ovoce), 100 g pískového cukru, 250 ml smetany na šlehání a 2 lžíce moučkového cukru. Na ozdobu 200 ml šlehačky, bílou a tmavou čokoládu a pár pěkných, zralých jahod.

 

Sušenky rozdrťte pomocí válečku a jemnou drť a smíchejte s měkkým máslem. Vnitřek dortové formy vyplňte alobalem a vypracovanou směsí a poté nechte v chladničce vychladit.

V troše vody (v kastrůlku nebo v mističce) nechte nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji buď na plotně, nebo v mikrovlnce zahřejte a rozpusťte (nesmí se vařit!). Zvlášť ušlehejte měkký tvaroh s citronovou šťávou a polovinou cukru, zašlehejte do něj větší část vlažné želatiny a pak co možná nejrychleji pevnou šlehačku (ušlehaná sladká smetana).

Zbytek želatiny rozmixujte s očištěnými jahodami (jen si pár kousků odložte na ozdobu) a zbylým cukrem. Do vychlazené sušenkové skořepiny ve formě nalijte nejprve bílou tvarohovou náplň, pak přilijte jahodovou a druhým koncem lžíce či vařečky vše zlehka promíchejte. Docílíte tak nejen na povrchu, ale i na řezu efektního červenobílého mramorování.

Povrch náplně uhlaďte a dort nechte alespoň čtyři hodiny v chladu ztuhnout. Před podáváním jej ozdobte šlehačkou dochucenou cukrem a čerstvými jahodami.

 

Další recepty najdete na www.tradicnirecepty.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení