Dortový piškot ze dvou, tří ... vajec

Dortový korpus připravený zde dvou nebo i více vajíček a dalších ingrediencí, vhodný jako základ i mnoha dalších dezertů.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Tento recept je určený pro úplné začátečníky. Doba přípravy 45 minut.

Ingredience

 

Základní poměry surovin:
1 ks vejce
2 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce krupicového cukru
  Základ se dvěma vejci:
2 ks vajec
4 lžíce polohrubé mouky
4 lžíce krupicového cukru
  .... čím více vajec, tím se násobí poměr ostatních surovin!
6 ks vajec
12 lžic polohrubé mouky
12 lžic krupicového cukru

 

 

Postup

 

Příprava pomocí ručního šlehače:
1. Do mísy vyklepneme vajíčka a přidáme cukr, mouku nasypeme do jiné nádoby
2. Vejce s cukrem vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny, trvá to přibližně 5-7 minut (nejvhodnější na šlehání je vyšší a užší nádobka z umělé hmoty)
3. Po částech vždy poprášíme povrch hmoty v míse moukou a stěrkou opatrně obrátíme, tento postup pak několikrát zopakujeme, těsto však zbytečně nemícháme

Příprava ruční metličkou:
1. V míse ušleháme napřed žloutky s cukrem pomocí metličky, potom ušleháme v jiné nádobě bílky
2. Přidáváme střídavě mouku a sníh do žloutkové hmoty a hmotu obracíme pomocí stěrky.

Připravený korpus rozprostřený v máslem vymazané a polohrubou nebo hrubou moukou vysypané dortové formě nebo na plechu pečeme v plynové troubě při nízké teplotě 20 - 30 minut, v horkovzdušné troubě pak na 160 °C, doba pečení je závislá od tvaru a množství těsta.

Doporučení:
Příklady využití těsta na různé velikosti dortových forem či plechů:

ze 2 vajec - 2 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cm
ze 3 vajec - 3 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cm
ze 3 vajec - 1,5 cm vysoký korpus do koláčové formy o průměru 30 cm
ze 4 vajec - 4 cm vysoký korpus do dortové formy o průměru 21 cm
ze 4 vajec - 2 cm vysoký korpus do koláčové formy o průměru 30 cm
ze 6 vajec - 1,5 cm vysoký korpus na velký plech
z 8 vajec - 2 cm vysoký korpus na velký plech

Poznámka:
Pokud nezamýšlíme korpus na dort, ale jen na řezy nebo koláč, můžeme formu místo moukou vysypat například strouhankou (jde dobře k jablečné náplni) nebo kokosem. Pro tmavé těsto navíc do těsta zamícháme 1-2 lžičky neslazeného kakaa holandského typu.

 

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení