Dušené artyčoky

Tradiční římský předkrm. Na olivovém oleji a čerstvých bylinkách podušené artyčoky.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 55 minut

Ingredience

 

Rozpis na 4 porce:
4 ks malé kulaté artyčoky
4 ks stroužky česneku
2 ks bobkové listy
2 lžíce čerstvé majoránky
  jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1 ks citrónu
  olivový olej
  kolečka nebo měsíčky citrónu na ozdobu

 

 

Postup

 

1. Ostrým nožem odkrojíme tuhé vnější listy artyčoků, stonek zkrátíme asi na 2,5 cm
2. Jednotlivé artyčoky rozkrojíme na půlky a vyjmeme střed hlavičky
3. Artyčoky dáme do větší pánve na smažení a přilijeme tolik oleje, aby artyčoky pokrýval do poloviny
4. Přidáme oloupané stroužky česneku, bobkový list a polovinu nastrouhané citrónové kůry
5. Dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi 40 minut (artyčoky se musí dusit, ne smažit!)
6. Měkké artyčoky vyjmeme nejlépe děrovanou lžící nebo sítkem a necháme důkladně okapat, vytáhneme a zahodíme bobkové listy
7. Artyčoky dáme na předehřáté talíře, ozdobíme je zbývající nastrouhanou citrónovou kůrou, čerstvou majoránkou a přelijeme trochou citrónové šťávy
8. Takto připravené artyčoky servírujeme s plátky nebo měsíčky citrónu.

Doporučení:
Aby artyčoky před dušením nezhnědly, potřeme je trochou citrónové šťávy. Olej, v němž jsme artyčoky dusili, můžeme použít do salátových zálivek, má totiž příjemnou příchuť citrónu a koření.

 

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení