Dušené artyčoky

Tradiční římský předkrm. Na olivovém oleji a čerstvých bylinkách podušené artyčoky.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 55 minut

Ingredience

 

Rozpis na 4 porce:
4 ks malé kulaté artyčoky
4 ks stroužky česneku
2 ks bobkové listy
2 lžíce čerstvé majoránky
  jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1 ks citrónu
  olivový olej
  kolečka nebo měsíčky citrónu na ozdobu

 

 

Postup

 

1. Ostrým nožem odkrojíme tuhé vnější listy artyčoků, stonek zkrátíme asi na 2,5 cm
2. Jednotlivé artyčoky rozkrojíme na půlky a vyjmeme střed hlavičky
3. Artyčoky dáme do větší pánve na smažení a přilijeme tolik oleje, aby artyčoky pokrýval do poloviny
4. Přidáme oloupané stroužky česneku, bobkový list a polovinu nastrouhané citrónové kůry
5. Dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi 40 minut (artyčoky se musí dusit, ne smažit!)
6. Měkké artyčoky vyjmeme nejlépe děrovanou lžící nebo sítkem a necháme důkladně okapat, vytáhneme a zahodíme bobkové listy
7. Artyčoky dáme na předehřáté talíře, ozdobíme je zbývající nastrouhanou citrónovou kůrou, čerstvou majoránkou a přelijeme trochou citrónové šťávy
8. Takto připravené artyčoky servírujeme s plátky nebo měsíčky citrónu.

Doporučení:
Aby artyčoky před dušením nezhnědly, potřeme je trochou citrónové šťávy. Olej, v němž jsme artyčoky dusili, můžeme použít do salátových zálivek, má totiž příjemnou příchuť citrónu a koření.

 

Další recepty na: http://www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz