Focaccia se šalvějí
Italský chleba z bílé mouky s dolíčky na horní straně a výraznou chutí po česneku a šalvěji.
Doba přípravy 50 minut + doba kynutí
Ingredience
| 600 g | bílé chlebové mouky |
| 21 g | čerstvého droždí |
| 3 lžíce | olivového oleje |
| 1 lžíce | nasekané čerstvé šalvěje |
| 2 lžičky | soli |
| olej na potření a vymazání | |
| mouka na pomoučení | |
| vlažná voda | |
| Na posypání: | |
| 4 lžíce | olivového oleje |
| 10 ks | lístků čerstvé šalvěje |
| 4 ks | stroužků česneku |
Postup
1. Rozdrobené droždí rozmícháme se 3 lžícemi vlažné vody, když je zcela rozetřené, přilijeme dalších 270-320 ml vlažné vody, promícháme a přidáme olivový olej
2. Mouku se solí prosejeme do mísy, přidáme tekutinu s droždím, vypracujeme měkké těsto a na lehce pomoučené pracovní ploše těsto 8-10 minut hněteme, aby bylo vláčné a pružné, dáme ho do olejem vymazané mísy, seshora potřeme olejem, zakryjeme utěrkou a necháme 90 minut kynout (těsto by mělo zdvojnásobit objem)
3. Potom těsto vyklopíme na pracovní plochu, opatrně do něho zapracujeme na jemno nasekanou šalvěj, poté rozdělíme na 2 bochníky, vyválíme do placek o průměru 25 cm, přendáme na plech vyložený pečicím papírem lehce potřeným olejem a necháme 30 minut kynout
4. Do placek uděláme prsty hluboké důlky a necháme opět 30 minut kynout, nakonec chleby potřeme olivovým olejem, zasypeme oloupaným, na drobno nasekaným česnekem a lístky šalvěje, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 25-30 minut
5. Po vyjmutí z trouby necháme lehce zchladnout a ihned podáváme.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz
