Italské houbové rizoto

Rizoto připravené z rýže Arborio, čerstvých hub a dalších ingrediencí.

 

Autor ReceptyOnLine.cz

Doba přípravy 45 minut

Ingredience

 

00 g čerstvých, na plátky nakrájených hub
370 g rýže Arborio
60 g zakysané smetany
25 g másla
125 ml suchého bílého vína
1 ks kostky kuřecího bujónu
1 ks větší cibule
1 ks větší stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
  hrst petrželka
  mletý černý pepř
  voda
  sůl

 

 

Postup

 

1. Do hrnce nalijeme 750 ml vody a přivedeme ji k varu
2. Do vařící vody hodíme kostku kuřecího bujónu a necháme, na mírném plameni, vařit
3. V druhém hrnci rozpustíme lžíci másla, přilijeme lžíci olivového oleje a orestujeme na jemno nakrájenou cibuli a utřený česnek
4. Jakmile nám cibule zesklovatí, přisypeme rýži a necháme minutu, za stálého míchání, opékat, pak přilijeme víno a 2 minuty necháme vše provařit, aby se alkohol vypařil
5. Pod hrncem s rýží snížíme teplotu zdroje a přidáme jednu naběračku vývaru z druhého hrnce, mícháme, dokud se tekutina nevsákne do rýže
6. Naběračku po naběračce postup opakujeme, dokud nespotřebujeme téměř všechen vývar a rýže nezměkne, stále musíme rýži míchat
7. V pánvi rozpálíme lžíci olivového oleje, přidáme houby nakrájené na plátky a necháme je 4-5 minut dusit, dokud nezměknou
8. Houby osolíme, dochutíme pepřem a pak přidáme k rýži i s poslední naběračkou vývaru, mícháme a necháme několik minut rizoto prohřát
9. Do hotového rizota přilijeme zakysanou smetanu a dvě třetiny petrželky nasekané na jemno
10. Porce rizota zdobíme zbytkem nasekané čerstvé petrželky.

Poznámka:
Rýže Arborio: Kulatozrnná, perličkovitá rýže, která po uvaření vytváří krémovitou hmotu a to proto, že velmi hojně vstřebává vodu.

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení