Kačena se zelím a knedlíkem
Dokřupava upečená kachna servírovaná s houskovým knedlíkem a dušeným zelím.
Doba přípravy 180 minut
Ingredience
| 1 ks | kachny |
| kmín | |
| voda | |
| sůl | |
| Na dušené zelí: | |
| 500 g | kysaného zelí |
| 40 g | sádla |
| 20 g | hladké mouky |
| 1 ks | cibule |
| 1 lžička | kmínu |
| cukr | |
| sůl |
Postup
Příprava kachny:
1. Pro kuchyňské zpracování připravenou husu nebo kachnu uvnitř i na povrchu mírně osolíme a necháme v chladnu asi 3 hodiny odležet
2. Odleželou drůbež vložíme do pekáče prsy dolů, okmínujeme, mírně podlijeme vodou a zvolna pečeme přikryté druhým pekáčem, během pečení přeléváme šťávou a podléváme horkou vodou
3. Zhruba v polovině pečení maso obrátíme a dopékáme odkryté
4. Měkkou, dozlatova upečenou husu nebo kačenu vyjmeme z pekáče, rozdělíme na porce, klademe na horké talíře a přeléváme tučnou šťávou.
Příprava podušeného zelí:
1. Kysané zelí zalijeme vařící vodou, přidáme kmín, sůl a za občasného zamíchání dusíme do poloměkka
2. Na rozpáleném tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dorůžova, zaprášíme hladkou moukou a po mírném osmahnutí ji zamícháme do zelí
3. Za občasného promíchání dodusíme doměkka
4. Ke konci dušení zelí přisladíme a podle potřeby přisolíme.
Pečenou kačenu podáváme nejčastěji s bramborovými, chlupatými nebo houskovými knedlíky, nebo po moravském způsobu s lokšemi (plackami z vařených brambor).
Doporučení:
Další recepty na zelí: bílé nebo červené dušené zelí.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz
