Německá štola
Další varianta oblíbeného vánočního moučníku z Německa. Tento recept je podle Ivety Fabešové z pořadu "Vánoční pečení".
Doba přípravy 120 minut
Ingredience
400 g | rozinek |
200 g | hladké mouky |
170 g | másla |
80 g | celých mandlí |
50 g | strouhaného marcipánu |
50 g | kandovaného citronu |
35 g | kandovaného pomeranče |
25 g | krupicového cukru |
25 g | droždí |
1/2 lžičky | mleté skořice |
150 ml | mléka |
20 ml | rumu |
1 ks | vanilkový lusk |
kůra z 1 ks citronu | |
moučkový cukr |
Postup
1. Trochu mouky s rozdrobeným droždím a teplým mlékem spolu smícháme, kvásek přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout
2. Připravíme si těsto; smícháme zbytek mouky s ostatními ingrediencemi (kromě kandovaného ovoce, mandlí a rozinek) a nakonec do těsta přimícháme vzedmutý kvásek, chvíli necháme těsto odležet
3. Těsto vypracujeme, přimícháme do něj zbytek surovin, rozdělíme na 5 částí, z každé vytvarujeme menší váleček, na vrchní části každého válečku nařízněte po celém obvodu šikmé pruhy
4. Válečky vyskládáme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou a necháme je blízko trouby vyhřáté na 180 °C kynout asi 20 minut
5. V troubě nakynuté štoly pečeme v troubě cca 40 minut, po upečení je hojně posypeme moučkovým cukrem.
Další recepty najdete na: http://www.receptyonline.cz/