Medailonky du barry
Madame du Barry byla milenkou Ludvíka XV. Měla ráda přepych a luxusní jídlo. Recept, mírně upravený, se zachoval dodnes. Je to náročný pokrm na přípravu vhodný pro slavností příležitosti.
Doba přípravy 30 minut
Ingredience
| 600 g | hovězí svíčkové |
| 300 g | brokolice |
| 300 g | květáku |
| 4 ks | plátky veky |
| 1 dl | sladké smetany |
| 1 ks | červené papriky |
| 5 cl | koňaku |
| 1 lžíce | worchestru |
| 1 lžíce | nasekané petrželky |
| olej | |
| sůl | |
| Na omáčku: | |
| 50 g | strouhaného parmazánu |
| 30 g | hladké mouky |
| 30 g | másla |
| 1/8 l | mléka |
| 2 ks | žloutky |
| špetka muškátového oříšku | |
| bílý pepř | |
| sůl |
Postup
1. Svíčkovou nakrájíme na 4 plátky, naklepeme, osolíme, opepříme
2. Brokolici a květák rozdělíme na malé růžičky a uvaříme ve slané vodě, pak slijeme a necháme okapat
3. Z uvedených surovin na omáčku připravíme omáčku; v kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku, osmahneme, zalijeme mlékem, osolíme, opepříme, přidáme muškatový květ a za stálého míchání uvaříme hustý bešamel
4. Na oleji osmahneme nakrájenou papriku s petrželkou a dáme stranou
5. Plátky bílé veky opečeme na másle
6. Uvařený květák a brokolici vložíme do zapékací misky, zalijeme bešamelem, můžeme posypat ještě sýrem a necháme zapéct v troubě vyhřáté na 200 °C tak 10 minut
7. Plátky svíčkové osmahneme na oleji podle chuti, buď upečeme z poloviny na středu krvavé, nebo propečeme úplně
8. Opečené plátky svíčkové položíme na topinky z bílé veky a ozdobíme opečenou paprikou ochucenou petrželkou
9. Ze šťávy po opečení odlijeme přebytečný olej přidáme máslo, přilijeme koňak oflambujeme, přidáme smetanu a zakápneme worchestrem
10. Topinky se svíčkovou přendáme na nahřáté talíře, přidáme zapečený květák z brokolicí a nalijeme omáčku.
Další recepty najdete na www.receptyonline.cz
