Medailonky du barry

Madame du Barry byla milenkou Ludvíka XV. Měla ráda přepych a luxusní jídlo. Recept, mírně upravený, se zachoval dodnes. Je to náročný pokrm na přípravu vhodný pro slavností příležitosti.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 30 minut

Ingredience

 

600 g hovězí svíčkové
300 g brokolice
300 g květáku
4 ks plátky veky
1 dl sladké smetany
1 ks červené papriky
5 cl koňaku
1 lžíce worchestru
1 lžíce nasekané petrželky
  olej
  sůl
  Na omáčku:
50 g strouhaného parmazánu
30 g hladké mouky
30 g másla
1/8 l mléka
2 ks žloutky
  špetka muškátového oříšku
  bílý pepř
  sůl

 

 

Postup

 

1. Svíčkovou nakrájíme na 4 plátky, naklepeme, osolíme, opepříme
2. Brokolici a květák rozdělíme na malé růžičky a uvaříme ve slané vodě, pak slijeme a necháme okapat
3. Z uvedených surovin na omáčku připravíme omáčku; v kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku, osmahneme, zalijeme mlékem, osolíme, opepříme, přidáme muškatový květ a za stálého míchání uvaříme hustý bešamel
4. Na oleji osmahneme nakrájenou papriku s petrželkou a dáme stranou
5. Plátky bílé veky opečeme na másle
6. Uvařený květák a brokolici vložíme do zapékací misky, zalijeme bešamelem, můžeme posypat ještě sýrem a necháme zapéct v troubě vyhřáté na 200 °C tak 10 minut
7. Plátky svíčkové osmahneme na oleji podle chuti, buď upečeme z poloviny na středu krvavé, nebo propečeme úplně
8. Opečené plátky svíčkové položíme na topinky z bílé veky a ozdobíme opečenou paprikou ochucenou petrželkou
9. Ze šťávy po opečení odlijeme přebytečný olej přidáme máslo, přilijeme koňak oflambujeme, přidáme smetanu a zakápneme worchestrem
10. Topinky se svíčkovou přendáme na nahřáté talíře, přidáme zapečený květák z brokolicí a nalijeme omáčku.

 

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení