Medailonky du barry

Madame du Barry byla milenkou Ludvíka XV. Měla ráda přepych a luxusní jídlo. Recept, mírně upravený, se zachoval dodnes. Je to náročný pokrm na přípravu vhodný pro slavností příležitosti.

 

Autor ReceptyOnLine.cz 

Doba přípravy 30 minut

Ingredience

 

600 g hovězí svíčkové
300 g brokolice
300 g květáku
4 ks plátky veky
1 dl sladké smetany
1 ks červené papriky
5 cl koňaku
1 lžíce worchestru
1 lžíce nasekané petrželky
  olej
  sůl
  Na omáčku:
50 g strouhaného parmazánu
30 g hladké mouky
30 g másla
1/8 l mléka
2 ks žloutky
  špetka muškátového oříšku
  bílý pepř
  sůl

 

 

Postup

 

1. Svíčkovou nakrájíme na 4 plátky, naklepeme, osolíme, opepříme
2. Brokolici a květák rozdělíme na malé růžičky a uvaříme ve slané vodě, pak slijeme a necháme okapat
3. Z uvedených surovin na omáčku připravíme omáčku; v kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku, osmahneme, zalijeme mlékem, osolíme, opepříme, přidáme muškatový květ a za stálého míchání uvaříme hustý bešamel
4. Na oleji osmahneme nakrájenou papriku s petrželkou a dáme stranou
5. Plátky bílé veky opečeme na másle
6. Uvařený květák a brokolici vložíme do zapékací misky, zalijeme bešamelem, můžeme posypat ještě sýrem a necháme zapéct v troubě vyhřáté na 200 °C tak 10 minut
7. Plátky svíčkové osmahneme na oleji podle chuti, buď upečeme z poloviny na středu krvavé, nebo propečeme úplně
8. Opečené plátky svíčkové položíme na topinky z bílé veky a ozdobíme opečenou paprikou ochucenou petrželkou
9. Ze šťávy po opečení odlijeme přebytečný olej přidáme máslo, přilijeme koňak oflambujeme, přidáme smetanu a zakápneme worchestrem
10. Topinky se svíčkovou přendáme na nahřáté talíře, přidáme zapečený květák z brokolicí a nalijeme omáčku.

 

Další recepty najdete na www.receptyonline.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz