Německá štola
Další varianta oblíbeného vánočního moučníku z Německa. Tento recept je podle Ivety Fabešové z pořadu "Vánoční pečení".
Doba přípravy 120 minut
Ingredience
| 400 g | rozinek |
| 200 g | hladké mouky |
| 170 g | másla |
| 80 g | celých mandlí |
| 50 g | strouhaného marcipánu |
| 50 g | kandovaného citronu |
| 35 g | kandovaného pomeranče |
| 25 g | krupicového cukru |
| 25 g | droždí |
| 1/2 lžičky | mleté skořice |
| 150 ml | mléka |
| 20 ml | rumu |
| 1 ks | vanilkový lusk |
| kůra z 1 ks citronu | |
| moučkový cukr |
Postup
1. Trochu mouky s rozdrobeným droždím a teplým mlékem spolu smícháme, kvásek přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout
2. Připravíme si těsto; smícháme zbytek mouky s ostatními ingrediencemi (kromě kandovaného ovoce, mandlí a rozinek) a nakonec do těsta přimícháme vzedmutý kvásek, chvíli necháme těsto odležet
3. Těsto vypracujeme, přimícháme do něj zbytek surovin, rozdělíme na 5 částí, z každé vytvarujeme menší váleček, na vrchní části každého válečku nařízněte po celém obvodu šikmé pruhy
4. Válečky vyskládáme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou a necháme je blízko trouby vyhřáté na 180 °C kynout asi 20 minut
5. V troubě nakynuté štoly pečeme v troubě cca 40 minut, po upečení je hojně posypeme moučkovým cukrem.
Další recepty najdete na: http://www.receptyonline.cz/
