Sněhové koule s vanilkovou omáčkou

Sněhový dezert podávaný s vanilkovou omáčkou

 

Autor Tradičnirecepty.cz 

Doba přípravy 60 minut

Ingredience

 

  • Bílek 
  • Cukr krupice 230 g
  • Cukr vanilkový 1 balení
  • Čokoláda hoblinky 
  • Likér vaječný, 1/2 lžičky
  • Máta  
  • Mléko 700 ml
  • Ostatní ovoce dle chuti a období 
  • Pudinkový prášek vanilkový, 40 g
  • Smetana ke šlehání, 50 ml
  • Tuk na vymazání tácu

 

Postup

 

Recept pro 4 osoby

 

Na omáčku potřebujeme:

200ml mléka, 30g cukru krupice, 40g vanilkového pudinku v prášku, 50ml smetany ke šlehání, 1 vanilk.cukr, 1/2 lžičky vaječného likéru

Mléko, cukr, vanilk.cukr a pudink.prášek svaříme. Směs necháme vychladnout a pak ji vyšleháme dohladka. Přidáme ušlehanou smetanu a ochutíme vaječným likérem.

 

Na koule potřebujeme:

5 bílků, 200g cukru krupice, 500ml mléka, tuk na vymazání tácu, ovoce, čokoládové hoblinky a lístky máty na dozdobení

 

Na sněhové koule vyšleháme bílky s třetinou cukru na tuhý sníh. Zbylý cukr svaříme přibližně s 2 cl vody, vlijeme do vyšlehaných bílků a stále šleháme, až směs zchladne.

Z připravené směsi tvoříme pomocí lžíce nebo cukrářským sáčkem koule. Polademe jimi vymazaný nerezový tácek.

V kastrole ohřejeme mléko, sněhové koule do něj opetrně sesuneme a kraťounce povaříme (nesmí se vařit klokotem!) Uvařené noky necháme vychladnout, přelijeme vanilkovou omáčkou a ozdobíme ovocem, čokoládovými hoblinkami a mátou.

 

Poznámka: k tomuto dezertu můžeme podávat vafle, oplatky, piškoty nebo různé druhy sušenek.

 

Další recepty najdete na Tradiční recepty.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz