Vánoční krůta s kaštanovou nádivkou
Pečená krůta naplněná kaštanovou nádivkou, zdobená kuličkami bílého vína, opečenými kaštany a pečenými bramborami.
Doba přípravy 240 minut + doba uležení
Ingredience
| 1 ks | mladé krůty (cca 3,5 kg) |
| 1500 g | jedlých kaštanů |
| 250 g | šunky |
| 150 g | drůbežích jader |
| 4 ks | menší cibule |
| 1 šálek | rýže |
| 1/2 dl | koňaku |
| mletý pepř | |
| olej | |
| sůl | |
| Na ozdobení: | |
| snítky čerstvé petrželky | |
| plody bílého vína | |
| opečené bramnory |
Postup
1. Krůtu nejprve pečlivě očistíme, opláchneme, necháme oschnout a celou důkladně prosolíme
2. Necháme ji aspoň 1 hodinu uležet
3. Játra naložíme do koňaku a necháme uležet 10 hodin před vlastní úpravou
4. Naložená játra jemně nasekáme, stejně tak šunku a oloupanou cibuli
5. Kaštany uvaříme doměkka, necháme vychladnout a pak je oloupeme, asi 60 g dáme stranou, ostatní rozmělníme na kaši
6. Rýži uvaříme v osolené vodě
7. Z jater, šunky, na jemno nasekané cibule, rozmělněných kaštanů a rýže připravíme nádivku, okořeníme ji mletým pepřem a osolíme
8. Očištěnou a prosolenou krůtu naplníme připravenou nádivkou
9. Otvor zašijeme nití a krůtu vložíme do velkého pekáče na olej
10. Krůtu zvolna pečeme dozlatova a během pečení ji poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou (jeden kg masa odpovídá cca 1 hodině pečení)
11. Asi 15 minut před koncem pečení obložime krůtu zbylými celými kaštany
12. Krůtu obložíme kuličkami hroznů, opečenými kaštany a pečenými bramborami
13. Nakonec pokrm zdobíme čerstvou petrželkou.
Poznámka:
Opečené brambory viz. recept: Opečené brambory.
Další recepty na: http://www.receptyonline.cz
